Welkom op Project DuurZaam

Project DuurZaam informeert u graag over de effecten van uw vloerkeuze ten aanzien van het milieu

In Samenwerking met de toonaangevende fabrikanten wordt u geïnformeerd over het productieproces van uw vloer. Ook geven wij u graag  informatie betreffende de methodes waarop de vloeren kunnen worden geïnstalleerd.
Op Project DuurZaam worden geen adviezen weergegeven, wij voorzien u van de daadwerkelijke feiten en werkwijzen.

Een nieuwe vloer. De echte milieu winst moet van de vloer komen.

Uit onderzoek blijkt dat de keuze van de vloerbedekking een zeer belangrijke factor is voor het milieu.

Houten vloerdelen
Een houten vloer gaat lang mee, isoleert goed, vergt weinig productie-energie en is recyclebaar. Een houten vloer is daarom een milieuvriendelijke keuze, maar let op dat het hout slijtvast is en een keurmerk voor duurzaam bosbeheer draagt. De slijtvastheid hangt af van de houtsoort en de afwerklaag.

Tapijt
Tapijt is een vloerafwerking die bestaat uit textielvezels. Een tapijt kan tot 20 jaar meegaan. Door tapijttegels te gebruiken voorkomt u dat u bij vlekken of slijtage de gehele vloer moet vervangen.

Tapijt van natuurvezels is gemaakt van vezels zoals wol, jute, kokos en sisal. Tapijt van kunststofvezels is gemaakt van synthetisch materiaal zoals nylon(polyamide). Een tapijt dat volledig uit kunststofvezels bestaat kost meer dan drie keer zoveel energie dan tapijt dat volledig is gemaakt van natuurlijke vezels. De benodigde product energie zegt echter niet alles over de totale milieubelasting. De levensduur kan op de lange termijn bepalend zijn. Kies daarom voor slijtvast materiaal en gebruik dat zo lang als mogelijk.

Linoleum
Linoleum is samengesteld uit een mengsel van synthetische materialen en natuurlijke materialen zoals lijnolie, leem, jute, hars en hout en kurkstof. Linoleum staat bekend om zijn slijtvastheid, de vloer kan wel 30 jaar meegaan. Als gevolg van die lange levensduur is de milieubelasting relatief laag.

Kurkparket
Kurk is afkomstig van de kurkeik, die wordt eens in de acht jaar van een deel  van zijn bast ontdaan. De vloerdelen bestaan uit twee lagen waarvan alleen de bovenlaag kurk is. De onderlaag is van MDF of triplex. Voor het behoud van de kurkvloer is deze afgewerkt met een toplaag of lak. De hernieuwbaarheid en de milieuvriendelijke oogst van kurk zijn pluspunten van deze vloer, de onderlaag van het plaatmateriaal, de onderhoudsgevoeligheid en slechts redelijke levensduur maken dit product echter niet onderscheidend van ander vloeren.

Bamboeparket
Bamboevloeren hebben een redelijk hoge slijtvastheid en gaat zeker twintig jaar mee. De productie van bamboe kost weinig energie, maar om er parket van te maken moeten de grondstoffen bewerkt worden, wat redelijk veel energie kost. De bamboevloeren worden verlijmd met behulp van synthetische lijm. Soms maakt men gebruik van formaldehydevrije lijm. De toevoeging van lijmen maakt recycling van het materiaal onmogelijk. De milieu eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van een kurkvloer.

Laminaat
Laminaat is een harde vloerbedekking. De houtstructuur die laminaat vaak heeft is het gevolg van een bedrukt papier met een harde kunststof toplaag. Laminaat is niet te schuren of bij te werken, als u het laminaat zorgvuldig legt kan het lang mee. U belast het milieu het minst als u kiest voor laminaat met hoge slijtvastheid en krasweerstand. Let ook op het FSC- logo

Houten parket
Parket bestaat uit kleine houtdelen. Het maken van parket vergt intensieve bewerkingen en lijm, wat een behoorlijke milieubelasting oplevert. Massief parket kunt u het beste laten leggen door een professionele parketlegger. Kant en klaar voorgefabriceerd parket is meer geschikt voor de doe- het -zelver en hoeft u na het leggen niet meer te behandelen. Massief parket gaat, mits goed onderhouden, zeker twintig jaar mee. De slijtvastheid hangt af van de houtsoort en de afwerklaag. Kies voor het hout dat een keurmerk voor duurzaam bosbeheer draagt.

Lamelparket bestaat uit gezaagde parketstroken die zijn verlijmd op een onderlaag van plaatmateriaal. Deze kant en klare vloeren kunt u zelf leggen. Lamelparket kunt u slechts enkel malen schuren en opnieuw lakken en gaat daarom zo’n 15 jaar mee.

Rubbervloeren
Rubbervloeren zijn stroef en soepel. Veel rubberproducten bestaan deels uit natuur rubber en deels uit synthetisch rubber. Synthetisch rubber is een aardolie product dat veel energie kost om te maken. Rubber wordt geproduceerd in de plantages van rubberbomen. Voor gebruik wordt het gevulkaniseerd, dit proces is erg milieu vervuilend.

Rubbervloeren kunnen voor een groot gedeelte uit gerecycled rubber bestaan. Dit rubber is afkomstig van autobanden. Dat is een relatief milieuvriendelijke keuze, want er gaat geen materiaal verloren. Nadeel is dat bij de afvalverwerking van rubber schadelijke en vervuilende stoffen vrij kunnen komen

Keramische tegels en natuursteen
Tegels en plavuizen zijn over het algemeen zeer slijtvast en hebben een lange levensduur. Keramische tegels worden gebakken op hoge temperaturen, dit kost veel energie. De eigenschappen van de tegels, waaronder krasbestendigheid en slipweerstand kunne sterk uiteenlopen. Geglazuurde tegels zijn erg gevoelig voor krassen en daardoor niet geschikt voor sterk belopen vloeren.

Natuursteen is afkomstig uit de mijnbouw, de winning en transport kosten veel energie, bovendien tast de winning het landschap aan. De eigenschappen van natuursteen variëren sterk : graniet is het hardst, leisteen is redelijk hard en marmer en kalksteen zijn relatief zacht.

Terazzo en verazzo zijn betonvloeren die deeltjes keramiek en natuursteen bevatten. Doordat ze voor een deel uit gerecycled materiaal bestaan zijn ze een milieu vriendelijker alternatief voor een natuursteen vloer.

Vinyl
Vinyl is een zachte kunststof vloerbedekking. Het hoofdbestanddeel is meestal PVC of rubber. Het vulmateriaal van vinyl bestaat vaak uit gerecycled of hernieuwbaar materiaal. De slijtvastheid kan per product sterk verschillen, let daarom bij aanschaf goed op de dikte van de toplaag, de stevigheid van de onderstructuur en de aanwezigheid van een krasvaste beschermlaag.

Toonaangevende fabrikanten voeren tijden het productie proces milieu beleid, productie binnen het wettelijk toelaatbare aangevuld met eigen initiatieven, aangevuld met eigen beleid.

Wij geven u graag de links naar samenwerkende fabrikanten:

 

Links

Forbo flooring  
Forbo Flooring Systems is onderdeel van de Forbo Groep, een wereldleider in vloer-, lijm en transportsystemen en biedt een compleet assortiment vloerbedekkingen voor zowel de projecten- als de consumentenmarkt. Hoogwaardige linoleum-, textiel-, vinylvloeren en schoonloopsystemen combineren functionaliteit, kleur en design - zodat u voor elke omgeving over een totaalpakket aan vloeroplossingen beschikt.

 
 

Interface Flor  
InterfaceFLOR is wereldwijd marktleider in het ontwerpen en produceren van tegeltapijt voor zowel de zakelijke- als de consumentenmarkt. Wij lopen voorop in het duurzaam ontwerpen en produceren van innovatieve en inspirerende tegeltapijt producten.

 
 

Deze site word u aangeboden door Project DeZign: